Svettmottagningens logga

Fotsvett

Att svettas från händer och fötter är viktigt för att få en bra greppfunktion. Människor som inte svettas från händer eller fötter får sämre grepp som leder till att man tappar saker eller halkar om man går barfota. Lagom svett ger ett bra grepp. Att svettas för mycket från händer och fötter leder däremot återigen till dåligt grepp och patienter som lider av hyperhidros tappar föremål och halkar.

Hur är det att ha fotsvett?

Blöta fötter orsakar fotavtryck i parketten. Många gånger är det dålig lukt som besvärar mest. De som lider av fotsvett tvättar ofta fötterna flera gånger dagligen och har ofta extra strumpor med sig till arbetet. Den kroniska vätan förstör skor vilket blir dyrbart för den drabbade. Många patienter med fotsvett vill inte ta av sig skorna när man besöker vänner. Att svettas på vintern trots minusgrader kan leda till obehag och i värsta fall till förfrysning.

Om du är hårt drabbad av fotsvett är det extra viktigt att sköta din fothygien. Fothygien bör inte endast upprätthållas för svettluktens skull, utan därför att en våt fot också lättare drabbas av infektioner som t ex rosfeber, fotvårtor eller fotsvamp.

Hur behandlar vi fotsvett?

Mikroinjektioner av botulinumtoxin ges över hela den svettiga foten vilket brukar vara fotsula, tår och något på fotens kanter och ovansida. Behandling ges efter bedövning. Behandling tar 1-1,5 timme att utföra och när man då lämnar mottagningen har kraften och känseln i foten återkommit.

Efter 2-3 dagar blir flertalet märkbart förbättrade med minskad svettning. Effekten sitter i 3-12 månader.

Vilka är biverkningarna?

Eventuella biverkningar av botulinumtoxin är övergående. Blåmärken och ömma fötter, liksom ökad svett från andra ställen kan förekomma. Torra ögon, muntorrhet och en lindrig inkontinens har också rapporterats.

           

Det här kan du göra för att undvika fotsvett

  • Använd inte samma par skor under flera dagar i rad, eftersom de inte hinner torka ut helt mellan varven.
  • Tvätta fötterna dagligen, använd antibakteriell tvål och se till att tvätta utrymmet mellan tårna noga.
  • Bär endast strumpor av bomull och byt dessa två gånger per dag om du har kraftig fotsvett.
  • Använd fotpuder.
  • Prova ett preparat med aluminiumklorid, som t.ex. Absolut Torr.
  • Försök att undvika täta skor (ballerinaskor). Använd gärna ett par luftiga skor/tofflor att ta på under arbetstid.
  • Ett par extra innersulor kan vara bra. Då kan man byta den i skor som används dagligen t.ex. arbetsskor.
  • Fätter som är fria från fotsvett