Svettmottagningens logga

Drömmar


Val av partner och val av yrke är något vi får leva med all vår vakna tid. För patienter med hyperhidros kan dessa val vara ångestfyllda. Det ständiga planerandet för att undvika att svetten syns tar tid.

Anders som lider av hyperhidros från ansiktet och huvudet, minns att tiden som ung var komplicerad.

   – När jag rörde mig rann svetten från ansiktet. Eftersvetten som fortsatte efter en rast med lite aktivitet var hemsk, berättar Anders. Klasskompisar tittade på mig. Det var svårt att vara i centrum, att redovisa eller svara på frågor.

Som för så många andra människor med hyperhidros begränsar sjukdomen livet.

   – Jag rörde mig minimalt, satt nära öppna fönster, nära utgångar för att kunna kyla ner mig på toaletten, minns Anders. 

Svetten styrde allt i livet. Och det kan gräma Anders än idag att botulinumtoxin inte fanns när han var ung.

   – Tror du att ditt liv hade sett annorlunda ut om du hade fått hjälp som ung?, frågar jag.

   – Absolut, svarar Anders bestämt. Jag hade inte arbetat som undersköterska. Hela mitt liv har jag varit intresserad av arkeologi. Jag hade läshuvud och ville studera på Universitet och ägna mig åt arkeologi. Tanken att delta på seminarier, redovisa inför grupp med rinnande svett från ansiktet, var outhärdlig.

   – Du valde alltså bort din dröm?, inflikar jag.

   – Ja, och det ångrar jag än idag. Sedan hade jag tur och träffade min fru som är förstående, berättar Anders, som just fått 300 mikroinjektioner med botulinumtoxin.

Idag kan vi hjälpa 90 % av alla med hyperhidros till ett normalt liv. Tänker på alla barn som har drömmar men inte vågar drömma när svetten styr dem till undanskymdhet. Anders typ av berättelse är vanlig på Svettmottagningen. Jag hör den varje dag. 

Kollegorna på SSDV som bestämmer om patienter ska få behandling eller inte, ser inte lidandets magnitud. Läkarna i SSDV har blivit ekonomer. 

Kanske förstår jag lidandet för att jag vadar i det. Men empati är inte gränslös. Slår mig att jag inte tänkt en tanke på folkmordet i Myanmar senaste året. 

Patienter måste själva berätta om sitt lidande för att väcka empatin hos kollegorna i SSDV.

Skriv till info@ssdv.se och berätta.

 

Carl Swartling



Se fler liknande inlägg

Region Stockholm

Brevet till politikerna

Ur garderoben