Svettmottagningens logga

Carl Swartling

Utbildning och Tidiga Karriärsteg

Carl Fredrik Swartling, född den 21 december 1964, är en av Sveriges mest respekterade dermatologer, med en karriär som spänner över flera decennier. Med en medicinsk examen (MD) från 1992 och en doktorsavhandling (PhD) avslutad 2002, har han varit en framstående röst inom dermatologi och venereologi. Sedan 2013 är han även docent vid Uppsala universitet, där han bidrar till utbildningen av framtida läkare.

Klinisk Karriär och Expertis

Swartlings kliniska karriär började på Uppsala universitets sjukhus 1994, där han snabbt blev senior läkare inom dermato-venereologi. Under sin tid där gjorde han betydande insatser inom behandling av hyperhidros, en sjukdom som leder till överdriven svettning. Hans expertis inom området ledde till att han grundade och ledde Hidrosis Medical Centre i Uppsala, där han utvecklade innovativa behandlingsmetoder och utbildade både kollegor och studenter.

Mellan 2009 och 2023 har Swartling arbetat vid flera Hidrosis-kliniker i både Sverige och utomlands, inklusive i Stockholm, Malmö, Göteborg och Oslo. Han har även haft en central roll i att etablera kliniker i Köpenhamn. Denna internationella erfarenhet har gett honom en unik förståelse för olika behandlingsmetoder och patienters behov över kulturella gränser.

Pedagogiskt Engagemang

Som en pedagogisk ledare har Swartling fått flera utmärkelser för sin undervisning, inklusive flera hedersomnämnanden och pedagogiska priser. Han har hållit kurser och workshops för både svenska och skandinaviska läkare, vilket vittnar om hans engagemang för att sprida kunskap och förbättra utbildningen inom dermatologi. Swartling har också varit involverad i examensarbeten och handledning av medicinstudenter, där han alltid har betonat vikten av både teori och praktik.

Vetenskapliga Bidrag

Vetenskapligt har Carl Swartling bidragit med över 50 peer-reviewed publikationer inom dermatologi, med särskilt fokus på behandling av hyperhidros och relaterade tillstånd. Hans forskning har inte bara bidragit till medicinsk kunskap, utan också till att förbättra livskvaliteten för många patienter. Han har visat att botulinumtoxin, ofta använt i kosmetiska behandlingar, även kan ha betydande terapeutiska effekter för personer med överdriven svettning. Detta arbete har uppmärksammats internationellt, och han har mottagit flera priser för sina vetenskapliga insatser, inklusive Justinus Kerner-priset i Hannover 2002.

Administration och Engagemang

Swartlings insatser sträcker sig också till administration, där han har varit klinisk representant i fackliga frågor och har haft ledande positioner i olika medicinska kommittéer. Hans engagemang för patienternas välbefinnande och utbildning av läkarkollegor har gjort honom till en centralgestalt inom svensk dermatologi.

Personligt Liv och Värderingar

Trots sina framgångar har Carl Swartling alltid hållit fast vid värderingar som empati och förståelse för patienternas situationer. Som far till två vuxna döttrar, Lovisa och Ebba, är han medveten om hur viktigt det är att balansera arbete och familjeliv. Genom hela sin karriär har han strävat efter att kombinera sina professionella ambitioner med en stark känsla för mänsklig interaktion och stöd.

Avslutning

Carl Swartlings liv och karriär är en inspirerande berättelse om engagemang och hängivenhet. Med hans expertis och erfarenhet fortsätter han att påverka både patienter och kollegor, och lämnar ett bestående avtryck inom dermatologins värld.”