Svettmottagningens logga

Barnet och läkaren


Parisa, 8 år gammal, har överlevt allt det smärtsamma som 300 stick i händerna medför. Hon ser min tenniströja. Jag ser henne, en Pippi-Långstrump, med svarta flätor. Jag har några stick kvar när jag erkänner:

– Igår när jag spelade tennis, sa jag en del fula ord.
– Det gör ingenting, tröstar Parisa den 59-årige läkaren.
– Jag sa inget fult till den jag spelade mot, bara fula ord rakt ut i luften, förklarade jag.
– Det spelar ingen roll, upprepar Parisa. Du är snäll.
Jag och Parisa har setts några gånger innan vi hade en plan för att klara av de där 300 sticken med botulinumtoxin i händerna.

– Vågar du komma tillbaka?, frågar jag Parisa, efter behandlingen.
– Jag kommer tillbaka, lovar Parisa.
För ett halvår sedan tappade Parisa greppet med sina blöta händer och föll handlöst från en ribbstol och bröt armen. Operation och gips. I skolan försöker hennes lärare hitta pennor med en plaststopp, så att inte papper förstörs. Men ändå blir allt hon tar i förstört: utsmetad blyerts, buckliga papper och oläsliga dokument.

– Jag vill fortsätta med gymnastiken, säger Parisa. Det verkar just nu vara det viktigaste i hennes 8-åriga liv.
– Vi kommer fixa det, säger jag. Om du inte klarar behandlingen ska jag hjälpa dig i Stockholm, där får du träffa Martin som kan söva dig.
Dagen när Parisa ska få behandling får hon vara på mottagningen en timme med EMLA vid armveck för nålsättning, och vid handleder för tandläkarbedövning. Efter en timme, kommer det viktigaste ”sticket”, det i armvecket.

– Det är inte E4:an precis, säger jag, men kärlet är åtminstone riksväg 51, fortsätter jag kommunicera med Parisa. Nu får du hålla tummarna att jag lyckas.
– Du klarar det, säger Parisa.
Med den lilla kanylen i armvecket är allt så enkelt, lite morfin, och själva tandläkarbedövningen känns nästan inget. 300 injektioner ges utan smärta och jag blir tröstad för mina oförskämdheter på tennisbanan av en 8-årig flicka med samma mod som Pippi Långstrump.

Epilog

SSDV skriver riktlinjer som hindrar barn att få hjälp i vård-Sverige. Det enda som erbjuds är inkontinenstabletter med omfattande biverkningar. Hyperhidros är en barndiagnos. Att inte behandla barn är åldersdiskriminering.

PS: Har fått tillåtelse att skriva om Parisa som i verkligheten heter något annat.DS

Läs mer från vår kartläggning från 2018 av 366 barns besvär med hyperhidros och behandlingseffekten av botulinumtoxin.

Klicka på länken nedan!

Hyperhidrosis Substantially Reduces Quality of Life in Children: A Retrospective Study Describing Symptoms, Consequences and Treatment with Botulinum Toxin

 

 
Carl Swartling



Se fler liknande inlägg

Ur garderoben

Drömmar

Lort-Sverige